Hírek a könyvről   |   Adományakció a román fordításért!   |   Támogatók   |   Részletek a könyvből

A román nyelvű kötet bemutatója Temesváron

Időpont: 2015. június 3, szerda, 15:00

Helyszín: Adam-Müller-Guttenbrunn-Haus, Str. Gheorghe Lazar 10-12, 300080 Timisoara. Tel: 00-40-256 499614.
 

Könyvbemutató és dedikálás a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

2015. április 16.

A romániai forradalom titkait felfedő Temesvár - – A romániai forradalom kitörésének valódi története című könyv 25. évfordulós kiadása is kapható lesz a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A rendezvény április 23-26. között a Millenárisban (Kis Rókus u. 16-20) várja az érdeklődőket.

Április 24-én, pénteken 11.00-12.00 között a szerző tart dedikálással egybekötött előadást a Kner Imre teremben. Szőczi Árpád ismertetni fogja, hogy miként bukkant azokra az információkra, amelyek a magyar titkosszolgálat szerepéről tanúskodnak a Nicolae Ceausescu diktatúrája elleni forradalomban, és hogy milyen fenyegetést jelentett a diktátor Magyarországra. Az új, bővített kiadás egy interjút is tartalmaz Németh Miklóssal, amelyben a volt miniszterelnök elmondja, hogy Magyarország milyen módszerekkel tudta megfigyelni a Securitate ügynökeit, és megvédeni az ország legismertebb ellenzéki figuráját, Tőkés Lászlót.

Szőczi Árpád április 25-én, szombaton 13.00-17.00 között szintén dedikál a B52-B53 standnál.

Mindenkit szeretettel várunk!
 

Meghívó könyvbemutatóra - A romániai forradalom titkai

2014. december 12.

Mely országok segítettek megdönteni a román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu hatalmát? Hogyan csinálták? Milyen titkos terv létezett a paksi atomerőmű megtámadására? Ezekre és más izgalmas kérdésekre derül fény a Berlinben élő Szőczi Árpád

Temesvár - – A romániai forradalom kitörésének valódi története

című könyve harmadik, bővített kiadásának

bemutatóján.

A sajtótájékoztatót és könyvdedikálást is magában foglaló eseményre 2014. december 15-én, du. 15:30 órakor kerül sor a Magyar Újságírók Szövetsége Sajtóházában (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A).

Az eseményen jelen lesz Tőkés László EP-képviselő, valamint az a két vállalkozó szellemű kanadai is, akik a vele készült, 1989. nyarán a Panorámában leadott televíziós interjút titokban rögzítették a temesvári templomban: Michel Clair és Réjean Roy.

Az esemény nyelve: magyar és angol.

További információk: +49-172-323 4159 (Szőczi Árpád).
 

Az igazság a romániai forradalomról

2013. április 24.

Már világszerte kapható a Temesvár - A romániai forradalom kitörésének valódi története című könyv magyar és angol nyelvű változata (Timisoara - The Real Story Behind the Romanian Revolution)! A könyvben Szőczi Árpád a Ceausescu-diktatúrát szolgáló ügynökökről, kémekről, besúgókról ír,– és természetesen a korszak ismert és ismeretlen hoseiről. A könyv egy öt évig tartó, három kontinensen (Európában, Észak- és Dél-Amerikában) folytatott alapos kutatómunka eredménye, amely keretében az események közel 70 résztvevőjével, formálójával készült interjú – köztük Radu Tinu egykori Securitate-tiszttel. Emellett Szőczi engedélyt kapott a bukaresti és budapesti titkosszolgálati akták tanulmányozására is.

A kötet számos, eddig feltáratlan információt rejt, így többek között bizonyítékot közöl arról, hogy 1989. november 15-én, a romániai forradalom kitörése előtt egy hónappal a magyar hadsereg egy elit egysége "megfigyelés céljából" behatolt a román területekre.

További információkért látogassa meg a könyv és a kapcsolódó díjnyertes dokumentumfilm internetes honlapját a www.romanianrevolutionfilm.com címen.

Európai forgalomba a nagyváradi Partium Press által kiadott kötet kerül, az Európán kívül élő olvasók pedig az amerikai iUniverse által kiadott verziót olvashatják.

A magyar nyelvű könyv az alábbi módokon rendelhető:

Magyarországon kapható a főbb Libri és Alexandra üzletekben, valamint megvásárolható a két üzletlánc honlapján:

Libri: http://www.libri.hu/konyv/szczi_arpad.temesvar.html

Alexandra: http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?BookID=727513

A kötet az iUniverse és az Amazon honlapján is megrendelhető (az iUniverse-nél úgy a magyar, mind az angol változat kapható elektronikus könyv formátumban is).

iUniverse (angol verzió): http://bookstore.iuniverse.com/AdvancedSearch/Default.aspx?SearchTerm=Timisoara

iUniverse (magyar verzió): http://bookstore.iuniverse.com/AdvancedSearch/Default.aspx?SearchTerm=Temesv%C3%A1r

Amazon.com (angol verzió): http://www.amazon.com/Timisoara-Story-Behind-Romanian-Revolution/dp/1475958749/

Amazon.com (magyar verzió): http://www.amazon.com/Temesv%C3%A1r-rom%C3%A1niai-forradalom-kit%C3%B6r%C3%A9s%C3%A9nek-t%C3%B6rt%C3%A9nete/dp/1475958765/

Németországban élő vásárlók közvetlenül a szerzőtől is beszerezhetik a könyveket. Kérjük, vegyék fel a kapcsolatot Szőczi Árpáddal az euronair@aol.com e-mail címen, majd utaljanak 22 Eurót az alábbi bankszámlára:

  Bankszámla tulajdonos neve: EurOnAir Productions Ltd.
Címe: Seelingstr. 47/49, 14059 Berlin, Germany
Bank: Deutsche Bank
Bankszámla szám: 9410200
Bankleitzahl (BLZ): 100 700 24

A szállítási idő hozzávetőlegesen egy hét.

Az Európában, de Magyarországon vagy Németországon kívül élő megrendelők szintén fordulhatnak közvetlenül a szerzőhöz. Kérjük, írjon Szőczi Árpádnak az euronair@aol.com e-mail címre, majd utaljon 22 Eurót az alábbi bankszámlára:

  Bankszámla tulajdonos neve: EurOnAir Productions Ltd.
Cím: Seelingstr. 47/49, 14059 Berlin, Germany
Bank: Deutsche Bank
BIC (SWIFT) kód: DEUT DE DBBER
IBAN: DE 12 100 700 240 9410200 00

Amennyiben nem vállalja a pénzátutalás költségének megfizetését, a könyv ára 25 Euró.

A szállítási idő hozzávetőlegesen egy hét.

További információkat, könyvismertetőket talál a könyv és a dokumentumfilm honlapján a www.romanianrevolutionfilm.com internetes címen.

A kötet első ismertetője a The Vancouver Sunban jelent meg: http://euronair.eu/vancouver_sun_12_01_12_en.htm

A szerzővel interjú készült a Duna Televízió Öt kontinens – Egy nemzet című műsorának 2013. január 20-i adásában: http://www.youtube.com/watch?v=DzllxefbRPs

Köszönjük érdeklődését!
 

2012. december 21.

A könyv magyar nyelvű verziója megvásárolható a www.bookline.hu oldalon is!

Adományakció a román fordításért!

"Temesvár – A romániai forradalom kitörésének valódi története"
 

Tisztelt Barátok, Kollégák!

Réjean Roy kanadai
újságíró interjúja
Tőkés Lászlóval
1989. márc. 20-án a
temesvári templomban.
Az interjú később a
Panoráma
című
műsorban került adásba.

Romániában a közvélemény ismeretei nem csak hiányosak, de sok vonatkozásban hamisak a romániai forradalom körülményeivel kapcsolatban. Ezeket a téves vélekedéseket sok esetben olyan román sajtómunkások és más véleményformálók táplálják, akik bagatellizálni igyekeznek Tőkés László és a magyarság szerepét a diktatúra megbuktatásában.

Ezeket a hamis információkat szeretném tényfeltáró könyvem román fordításával ellensúlyozni. A Temesvár - A romániai forradalom kitörésének valódi története című kötet témája a forradalmat kirobbantó, Tőkés László temesvári parókiája előtt kezdődő tüntetések, valamint a nyugati magyarság erőfeszítései Ceausescu diktatúrája ellen. A jelenleg már kiadói gondozás alatt álló könyv magyar nyelvű verzióját november 3-án, angol nyelvű verzióját pedig december 4-én mutatják be.

A román közvélemény tájékoztatása szempontjából fontos lenne, hogy a kötet román nyelven is elérhető legyen. Két munkatársam -- egy erdélyi magyar és egy bánáti román fordító -- már dolgozik rajta (a román változat temesvári bemutatóját december 15-re időzítettük), ám a munkálatok befejezéséhez további 3 300 Euróra van szükség (ez az összeg a fordítás és a kiadó hátramaradt díja).

Ezért azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok a nyugati magyar közösségekhez, hogy – amennyiben a célokkal egyetértenek --, lehetőségeik szerint adományozzanak a román kiadás megvalósulására. Bármekkora összeget hálásan fogadok, hiszen közelebb visz a kitűzött célhoz.

Az adakozás céljából külön könyvelési sort nyitottam a cég könyvelésében. Minden adományról postafordultával nyugtát küldök.

Előre is köszönök minden segítséget!

A szükséges banki információk:

- a Németországon és Magyarországon kívülről érkező adományokat a következő bankszámlára várjuk:

  Név: EurOnAir Productions Ltd.
  Cím: Seelingstr. 47/49, 14059 Berlin, Germany
  Bank: Deutsche Bank
  Cím: Berlin-Olivaer Platz, Kurfurstendamm 182-183, 10707 Berlin, Germany
  BIC (SWIFT) Code: DEUTDEDBBER
  IBAN: DE12100700240941020000

- a Németországból érkező adományokat a következő bankszámlára várjuk:

  Név: EurOnAir Productions Ltd.
  Cím: Seelingstr. 47/49, 14059 Berlin, Germany
  Bank: Deutsche Bank
  Cím: Berlin-Olivaer Platz, Kurfurstendamm 182-183, 10707 Berlin, Germany
  BLZ: 100 700 24
  Konto: 502 1969

- a Magyarországról érkező adományokat a következő bankszámlára várjuk:

  Név: EurOnAir Productions Ltd. Kulf. Vall
  Cím: Budapest, 1146 Magyarország, Dózsa György út 19., IV. em., 5. ajtó
  Bank: ERSTE Bank Hungary Zrt.
  Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26
  Számlaszám: 11600006-00000000-37607034

Minden esetben a "megjegyzés" rovatban kérem feltüntetni a következőt: "Romanian translation".

Köszönöm, hogy segítségével hozzájárul ahhoz, hogy a román közvéleményt tájékoztassuk a romániai forradalomban való magyar szerepvállalásról!

Üdvözlettel,

Szőczi Árpád
 

Támogatók

2013. június 12.

Köszönet eddigi támogatóinknak:

Corneliu Chisu, kanadai országgyűlési képviselő - $250. Cdn.
Mindszenty Hall, Windsor - $132. Cdn.
Ottawai Magyar Ház - $60. Cdn.
 

Részletek a könyvből

A '85-ös montreáli betörés

(A következő szemelvény Szőczi Árpádnak a romániai forradalom témáját feldolgozó, előkészület alatt álló könyvéből származik. Az epizód középpontjában a Magyar Emberi Jogok Alapítvány -- Hungarian Human Rights Foundation, HHRF -- nevű civil szervezet áll, amely széles körben tudósított a Ceausescu diktatúrája alatt szenvedő országról. Az eset 1985-ben történt, amikor a szervezet két tagja betört a montreáli román konzulátus épületébe. A könyv magyar és angol nyelvű kiadása 2012. november 3-án, a román nyelvű kiadása 2012. december 15-én jelenik meg. A kötet többek között az Amazon.com hálózatán keresztül is elérhető lesz. Amennyiben szeretné megvásárolni vagy megrendelni a könyvet, október 15-én részletes információk közlünk a honlapon. Kérjük, látogasson vissza hozzánk!)

A román konzulátus egykori épülete

Tőkés István, Tőkés László fivére részletesen elmesélte nekem, mi történt. A szóban forgó két fiatalember egy montreáli magyar jótékonysági rendezvényen vett részt, ahol szó esett az erdélyi magyarok nyomorúságos helyzetéről is. Itt a kelleténél kicsit több alkoholt fogyasztottak (húsz évesek voltak ekkor), és arra jutottak, hogy itt az ideje móresre tanítani a románokat. Elszánták magukat, hogy felkutatják azokat a videófelvételeket, amelyeket a románok rögzítettek róluk különböző montreali Ceausesu-ellenes tüntetéseken. Megyeri Gy., aki abban az időben a McGill Universityn tanult és így ismerte, hol van a közeli román konzulátus épülete, azon az estén az apja kocsijával érkezett. Hajnali egykor aztán Joe Gáspárral a konzulátushoz hajtottak. A kitűnő formában lévő Megyeri felkapaszkodott a homlokzaton az első emeletig, és letörte a román címert. A fiúk ezután a villa hátsó oldalához osontak, és az ajtót egy csavarhúzóval felfeszítették.

A szóbeszéd szerint a konzulátus biztonsági őre hallotta a betörést, de félelmében bezárkózott egy szekrénybe.

A két fiatalember megtöltötte az autót iratokkal "és minden mozdíthatóval, ami a kezünk ügyébe került, de semmi olyasmit nem vittünk el, aminek kereskedelmi értéke lett volna", meséli a jelenleg Magyarországon élő Megyeri, "nem számítva a szőnyeget, amibe a dolgok nagy részét belecsavartuk".

"Találtunk egy lelakatolt barna dobozt is, amire a sugárveszély jelét festették. Hozzácsaptuk ezt is a többihez."

A páros elhagyta az épületet, és amíg beültek a konzulátus előtt parkoló autóba, a biztonsági őr előmerészkedett, és lejegyezte a rendszámukat. Ekkor már hajnali három felé járt. A konzulátusról egyenesen Istvánhoz mentek, aki a csengetésre meglepetten nyitott ajtót.

"Megmutatták nekem a zsákmányt, a radioaktív jelzésű dobozzal együtt. Csak annyit tudtam mondani: Te jó Isten, mit műveltetek?"

Miután mindent elmeséltek, István vonakodva beleegyezett, hogy átmenetileg a garázsában rejtsék el a lopott holmikat.

Ezek után a fiatalok hazamentek, hogy kialudják magukat.

Azon a vasárnapon aztán nem unatkoztak. Csakúgy, mint a rendőrség.

Először Gáspárt fogták el. Vasárnap reggel rövid időre elment otthonról, és mire visszaért, a lakása tele volt rendőrökkel, akik az eltulajdonított dolgokról kezdték faggatni. Gáspár egyezséget kötött velük: ha színt vall, nem tartóztatják le. Ebbe ők el is fogadták, ő pedig mindent elmondott.

Ezután letartóztatták.

A következő megálló Megyeri otthona volt.

A férfi épp ekkor érkezett vissza Istvántól, akivel megvitatták az eseményeket. Megyeri az apjánál lakott, és amikor a lakás közelébe ért, meglátta, hogy az ajtó tárva-nyitva, és a lakásban nyüzsögnek a rendőrök, akik mindent felforgatnak. Joe Gáspár a nappaliban ült megbilincselve.

A nyomozó odament hozzá.

-- Maga Megyeri Gy.? -- kérdezte.

-- Igen.

-- És tudja, hogy miért vagyunk itt?

-- Hát van egy sejtésem.

A nyomozó hallani akarta az ő verzióját is az ellopott holmik hollétével kapcsolatban. Megkérte a rendőrt, hogy odakint beszélhessenek, és megállapodást kötött vele.

"Azon voltam, hogy civilizált módon rendezzük a dolgokat. Megkértem, hogy állítsa le a keresést, mert az áruk nincsenek a házban. Kértem, hogy vegye le a bilincset Joe Gáspárról, és ha elengednek minket, egy órán belül visszaszolgáltatjuk az ellopott holmikat. Beleegyezett. Azt mondta, hogy mindent vigyek a rendőrőrsre. Azt is elmondta, hogy az ügy kétféleképpen érhet véget: elkönyvelhetjük diákcsínynek, de betöréses rablásnak is."

-- Maga melyiket akarja? -- kérdezte a detektív.

-- Az elsőt, természetesen, -- válaszolta Megyeri.

A párost el is engedték, és ők visszavitték a holmikat a őrsre, ahol Megyerit is kihallgatták.

"A nyomozó kissé visszavett az ígéreteiből: vádat emeltek."

Ekkor lépett közbe a montreáli magyar templom református lelkésze, Komjáthy Aladár, aki első montreáli útja során barátkozott össze Istvánnal. A közösség úgy tartotta, hogy az amerikai állampolgárságú Komjáthynak titkosszolgálati kapcsolatai voltak. Minden bizonnyal a rendőrségnél is meg tudott mozgatni néhány szálat, és megtudta tőlük, hogy a holmikat nem szolgáltatták azonnal vissza a románoknak, hanem mind a rendőrség, mind a CIA alaposan megvizsgálták őket, különösen a sugárzásveszély jelével ellátott dobozt. És amikor a dobozt felnyitották, az nem mással volt tele, mint... óvszerrel.

Az óvszer akkoriban tiltott dolognak számított Romániában, és ezért a fekete piacon csillagászati összegeket fizettek érte.

Így aztán Komjáthy és az ügyvéd világossá tették, hogy amennyiben az ügy bíróság elé kerül, a "radioaktív" doboz tartalma sem marad titok többé.

Nem is lett bírósági tárgyalás a dologból, hanem vádalkut kötöttek. A fiatalok választhattak egy fél napi letöltendő börtönbüntetés vagy két évnyi felfüggesztett között. Az utóbbi mellett döntöttek, hiszen ahogy Megyeri mondta, "egyetlen percet sem szerettünk volna rács mögött tölteni."

A román konzulátus pedig sürgősen új helyre költözött, és megerősítette a védelmi rendszerét.